Ще бъде ли многократна пластмасова бутилка вода следващата тенденция?

- Feb 26, 2019-

За да "почисти пластмасовите отпадъци на земята", войната срещу пластмасови бутилки за еднократна употреба се засилва и в тях се появяват различни решения. Една от тях е пластмасова бутилка за многократна употреба. Проучване на прозрачността на пазара (TMR) публикува доклад за Глобалния пазар за пластмасови бутилки за многократна употреба 2017-2022. Moiz Adenwala, от института за пазарни проучвания, каза: "Многократните пластмасови бутилки за вода са екологични и в дългосрочен план, разбира се, по-евтини. Така че пазарът изглежда обещаващ.

TMR очаква годишната съставна скорост на растеж на пластмасови бутилки за многократна употреба да достигне 4,5% през изследвания период. "В резултат на това конкуренцията на този пазар се загрява", каза Аденвала. "За да се конкурират на все по-пренаселения пазар, участниците приемат различни стратегии, включително иновации и стратегически съюзи."

D23-24-模特01

Благодарение на иновациите, световният пазар на пластмасови бутилки за многократна употреба е свидетел на изобилието от продукти с различни форми и размери. Adenwala посочи, че от бутилки за сгъваеми велосипеди до издръжливи пластмасови бутилки като Le Gene, пластмасовите бутилки за вода предоставят на потребителите най-голямо разнообразие и гъвкавост. "Бутилките варират от 0 до 500, 500 до 1000, 1000 до 2000 милилитра. Има и серия от материали, включително полиетилен с висока плътност, полиетилен с ниска плътност, поликарбонат и т.н.

Съгласен съм с Adenwala и TMR. Потребителите няма да се откажат от удобството и ползите от пластмасовите бутилки за вода за кратко време. Въпреки че съм виждал хора да носят с тях метални бутилки за многократна употреба, все повече хора все още използват пластмасови бутилки за вода за многократна употреба, обикновено направени от поликарбонат.

Въпреки това, Adenwala посочи, че "основна пречка пред пазара на многократно използвани бутилки за вода" е загриженост относно безопасността на BPA, която "обикновено се свързва с рака".

Трябва да прекъсна тук. Повече от 20 години научни изследвания и FDA и други тъканни тестове върху хора и животни не са открили убедителни доказателства, че малко количество BPA, използвано в поликарбоната, е причина за всякакъв вид заболяване. Производителите на смоли са запознати с тази десетилетия наред и въпреки че няма научни доказателства, че BPA е свързан с болестта, те са разработили полимери без BPA, за да облекчат притесненията на потребителите.

"Китай и Индия са свидетели на бърз икономически растеж и урбанизация, в резултат на което все повече хора използват пластмаса в двата региона." - посочи Аденвала. Правителствените разпоредби, ограничаващи навлизането на пластмасови отпадъци във водни пътища и други среди, отвориха вратата към местния пазар за пластмасови бутилки за многократна употреба.

Пластмасовите бутилки за вода за многократна употреба изглеждат по-добър избор от стъклената бутилка за вода, особено на места, където стъклените бутилки за вода са забранени за забавления, като например плажове, басейни и други места, където стъклените отпадъци могат да бъдат опасни. Оценявам иновативните решения, които се появиха, за да посрещнем предизвикателствата, пред които е изправена пластмасата в световен мащаб, но когато вярваме, че едно решение е всичко, трябва винаги да имаме предвид неочакваните последици.