Термовите колби трябва да се дезинфекцират редовно и навреме

- Jul 24, 2019-

Когато настъпи зима, много хора ще изберат да напълнят вода или напитки с термосни колби и да изпият парна глътка по всяко време. Но знаете ли дали течността в тази термосова колба може да се поддържа здрава след няколко часа?

Всеки път, когато г-жа Дзин, която живее в южната част на Xi' град, извежда децата си на разходка, тя винаги носи термоса. Въпреки това, г-жа Дзин има собствени притеснения относно термоса с гореща вода.

Г-жа Гражданин Дзин от Xi' an: Мисля, че водата е била пусната отдавна. Мирише лошо в тази термоса.

Не само г-жа Дзин, но и повечето хора, които използват термо-колби, казват, че ако течността остане в термо-колбата за дълго време, те също ще се притесняват от проблеми.

Г-жа Нинг, гражданин на Сиан: Изглежда, че колбата с термос ще мирише, ако бъде поставена за дълго време, тоест ще мирише, ако водата бъде поставена за дълго време, камо ли за нещо друго. Възможно е влошаване на водата.

Репортер: Значи течността в колбата на термоса ще се влоши след дълго време? За да тестваме резултатите от експеримента, днес попаднахме и на Xi' Nutrition Society. Днес нашият учител Ли ще се присъедини към нас, за да завършим експеримента.

За да направим експерименталните резултати по-точни, избрахме две различни термо-колби, за да извършим експеримента, но преди експеримента трябва да направим серия от препарати.

Ли Qizhang, диетолог на Xi' общество по хранене: ние не' не знаем какво имаме в тази термосова колба. Можем' не сме сигурни за степента на почистване на всяка термоса. По този начин в колбата с термос ще има някои микроорганизми. Броят на микроорганизмите също е различен. За да се предотврати този фактор (микроорганизми). Експериментът ни оказа влияние, така че трябваше да дезинфекцираме термоса, преди експеримента.

След дезинфекция добавихме същото количество сок на прах и вода съответно в двете колби от термос. В същото време температурата на сока в обикновената термосова колба беше 79 градуса, докато температурата на сока в малко по-добрата термосова колба беше 72 градуса. Впоследствие извадихме един милилитър течност от две термо колби и го капехме равномерно върху тестовия лист E.coli / coliform. За да сме сигурни, че експерименталният процес не е заразен от бактерии, използваме стерилни водни капчици върху тестовата проба за откриване.

Репортер: It' s 11: 10 сега, така че ще поставим пробата, която току-що взехме в пробата, в инкубатора до мен за 24 часа микробна култура ,

Според обичайните ни навици за пиене, водата в колбата с термос сутрин ще приключи следобед. След това, според изчисляването на шест часа, след шест часа, какви промени ще се променят температурата на течността в двете колби с термос с различни качества? Безопасна ли е течността в колбата с термос?

След шест часа измервахме температурата на течността в две различни по качество термоса. Резултатите показаха, че температурата на течността в обикновените изолационни чаши е спаднала от 79 градуса до 49 градуса и 30 градуса, докато температурата на течността в по-добре изолираните чаши е спаднала от {{3} } градуса до 52 градуса и 20 градуса. За да потвърдим допълнително дали течността в инкубатора може да се изпие след 6 часа, ние също извлечихме течността в два различни инкубатора след 6 часа, капехме я равномерно върху групата E.coli / coliform тестов лист и го поставете в стерилния инкубатор за микробна култура.

Репортер: Сега, когато 24 часа са минали, какво ще кажете за нашите експериментални резултати?

Ли Qizhang, диетолог на Xi' Nutrition Society: Нашият експеримент е да вземем милилитър от нашата течност и да я пуснем върху тестовия лист на групата E.coli / coliform. Ако течността съдържа Escherichia coli или колиформни бактерии, тя реагира с безцветен пигмент в тестовото парче, за да покаже различен цвят. След това преценяваме цвета на тестовия филм, за да видим дали има бактерии в тестовия филм.

Наблюдавайки тестовия филм, установихме, че в контролния филм за празен контрол, използван за доказване на стерилната операция по време на експерименталната операция, няма промяна в цвета. Оригиналните тестови образци от две термокамери с различно качество и тестовите образци след 6 часа на съхранение не се променят в цвета.

Ли Qizhang, диетолог на Xi&# 39, общество за хранене: По време на шестчасовия експеримент, въпреки че температурата на две колби от термос беше малко по-различна, в тях не бяха открити бактерии от E. coli и колиформи. Тоест, през този период, два различни материала от термоси, той не разполага с този вид бактерии.

Въпреки че напитката в колбата с термос не натрупва бактерии след 6 часа, експертите също ни напомнят, че странната миризма, за която хората казват, че ще се появи в колбата с термос след няколко часа, вероятно е свързана с факта, че чашата с термос не е почистена.

Ли Qizhang, диетолог на Xi&# 39, общество по хранене: Ако отворим термосолата и открием, че има някои странни миризми в нея, може да се окаже, че в нея има много бактерии. Напитките в чашата могат' изобщо не могат да се пият. Трябва да се справим с тях навреме. Когато слагате вода или напитки в термоса, опитайте се да ги пиете възможно най-скоро. Don' не ги поставяйте твърде дълго, особено за една нощ. Обикновено, когато използвате термо колби, по-добре е' всеки друг път да ги изваждате за готвене или стерилизация при висока температура, за да предотвратите оставащите бактерии и да застрашите здравето ни.