PP или PC, Как да изберем пластмасова бутилка вода?

- Mar 26, 2019-

PC (поликарбонат), един от най-разпространените пластмаси. Самият материал е нетоксичен, особено за производство на бебешки бутилки, космически чаши и така нататък. Това е спорно, защото съдържа BPA. На теория, докато 100% от BPA се превръща в пластмасова структура в процеса на производство на PC, това означава, че в продукта няма BPA и това няма да бъде заплаха за здравето. Обаче, ако малко количество BPA не се преобразува в PC пластмасова структура, то може да изхвърли в храни или напитки, застрашавайки здравето и безопасността на потребителите, особено юношите.


За да изберете подходящата пластмасова бутилка за вода, трябва първо да разберете PC и PP.

PP е съкращението от полипропилен. Има добра устойчивост на топлина. Продуктите могат да бъдат стерилизирани при температури над 100 ° С без външна сила и деформация при 150 ° С. Той е един от най-често използваните пластмаси в микровълновите печки. Все пак внимателното проучване ще установи, че PC продуктите често са по-скъпи от продуктите на пазара. Клиентите са склонни да бързат към концепцията за "по-скъпо, по-добро качество", за да изберете. Всъщност, ценовата разлика е в това, че цената на един тон PC е много по-висока от тази на един тон PP на сегашния пазар. Сравнявайки двата материала, е установено, че износоустойчивостта на PP е по-лоша от тази на PC. Следователно, когато се правят прозрачни чаши, PC обикновено се използва като материал, а PC продуктите са по-красиви от PP продуктите. Но от гледна точка на безопасността, температурата на обработка на полипропиленовите пластмаси е 180 - 240 ℃, така че кипящата вода няма да се разложи, така че PP е по-безопасен от PC.


PC-22-blue


Вряща вода в бутилки с вода за PC ли вреди?

Общи PC пластмасови бутилки за вода могат да издържат на температура от - 30 - 140 ℃, но това са физичните свойства на материала, само че този материал няма да се напука и да се стопи, когато се използва при тази температура. Но от гледна точка на безопасността на храните ще открием, че колкото по-висока е температурата, толкова повече BPA ще бъде освободен от компютъра, и колкото по-бързо ще бъде. Така PC представлява риск за здравето, защото освобождава BPA при високи температури.

Бисфенол А (BPA) е вид материал, който често се използва за синтезиране на PC и епоксидна смола в промишлеността. В съвременната индустрия, BPA може да се каже, че е повсеместен, от бутилки с минерална вода, медицински изделия от вътрешната страна на опаковката на храните, има си сянка. Всяка година в световен мащаб се произвеждат почти 27 милиона тона пластмаси, съдържащи бисфенол А. Въпреки че е от голяма промишлена употреба, вредата за човека не е малка. Според изследванията, BPA може да доведе до ендокринни нарушения и дори може да причини рак и затлъстяване, причинени от метаболитни нарушения. Европейският съюз вярва, че бутилките, съдържащи BPA, могат да предизвикат преждевременна пубертета и забраняват производството на бебешки бутилки, съдържащи BPA, от 2 март 2011 г. Поради това е по-добре да не се използва бутилка с вода за PC, за да се напълни с гореща вода, да не говорим микровълновата фурна.