Перфектно несъвършенство

- Aug 06, 2019-

Супермаркет купи нова партида от висококачествени бутилки за вода с нов стил и дори тон. Управителят Джан от супермаркета вярваше, че те ще се превърнат в гореща стока.

Странно, обаче, една седмица минава и един месец минава, а клиентите купуват много малко. Много клиенти бяха изненадани да видят такава красива бутилка вода в началото, но след внимателното си разглеждане в ръцете си, те поклатят главите си, положиха бутилките си с вода и си тръгнаха.

Мениджър Джан беше озадачен и отиде да се консултира с психолог.

Психологът взе бутилките с вода и ги погледна внимателно. Той помоли мениджъра да изпрати някой веднага да извади всички капаци от бутилките с вода, но бутилките за вода все още са на гишето за първоначалната цена.

"Тези бутилки за вода са нови в дизайна и изящни в изработката, но капаците им имат дефект. Клиентите искат да купят бутилките с вода, но винаги смятат, че ще пострадат. Сега, когато капаците ги няма, те отново са перфектните бутилки за вода."

Десет дни по-късно бутилките с вода бяха разхвърляни.

Често нашите проблеми идват не от преследването на красотата, а от стремежа към съвършенство. Поради умишленото преследване на съвършенство, ние не можем да толерираме наличието на дефекти. В резултат на това, често малък дефект може да затъмни нашите естетически очи, оставяйки очите ни заседнали в дефектите и пренебрегвайки другите добри неща около нас, което води до пропускане на много добри неща.