Не се хващайте за капани

- Apr 17, 2019-

Група успешни възпитаници се събраха, за да посетят възрастните университетски учители. Скоро темата им се обърна към оплакването от натиска на работата и живота. Учителят отиде в кухнята и донесе на гостите голяма тенджера с кафе и различни чаши за кафе: керамика, пластмаса и стъкло. Някои от чашките за кафе бяха обикновени, а други бяха скъпи и деликатни. Учителят помолил учениците сами да вземат горещо кафе.


Когато всички ученици взеха чаша кафе, учителят каза: "Може да забележите, че всички хубави и скъпи чаши за кафе са отнети, а останалите са евтини и обикновени. Да, това е нормално. Всички искате да получите най-доброто за себе си, но това е източникът на проблеми и стрес: това, което наистина искате, е кафето, а не чашите за кафе, но вие съзнателно отивате да вземете по-добри чаши за кафе и внимателно следете чашките за кафе.


Учителят спря и продължи. "Сега, ако сравним живота с кафето, тогава работата, парите и социалният статус са чаши за кафе. Те са само инструменти за живот, а качеството на живот не се променя с тях. Понякога ние просто се фокусираме върху чашата за кафе вместо с с пълно сърце.

Не позволявайте на чашата да ви пречи. Научете се да се наслаждавате на кафето.

coffee mug