Могат ли чаши от неръждаема стомана да правят чай?

- Jul 30, 2019-

Могат ли чашите от неръждаема стомана да правят чай?

Всъщност медиите обърнаха голямо внимание на тази тема и някои хора направиха специален експеримент: намерете нова чаша за вода от неръждаема стомана, направете чай в нея, покрийте плътно чашата и я дръжте неподвижна за 72 часа. В резултат чашата се корозира. Тогава експертът обясни, че неръждаемата стомана съдържа хром, който се отделя в чая.

Хромът е токсичен тежък метал, така че стигаме до извода, че не е токсично да се прави чай с чаши от неръждаема стомана. Това заключение предизвика голямо смущение за известно време. И така, каква е истината?

Неръждаемата стомана също ръждясва. Името&"; неръждаема стомана GG"; естествено кара хората да мислят, че този вид стомана няма да ръждясва, но всъщност неръждаемата стомана не е ръжда, сравнително не е лесно да ръждясва.

Устойчивостта на корозия от неръждаема стомана зависи главно от съдържанието на хром. Когато съдържанието на хром в неръждаемата стомана достигне 12%, в атмосфера или окислителна среда, хромът може спонтанно да образува тънък пасивационен филм, за да предотврати по-нататъшното окисляване и корозия, така че няма да ръждясва при ежедневна употреба. Въпреки това, корозия може да възникне, когато киселината, алкалът, солта (алкалната материя има относително слабо влияние върху неръждаемата стомана) или пасивният филм е унищожен.

Тоест, за да корозира неръждаемата стомана, е необходимо дълго време, когато силните корозионни условия могат да доведат до видими резултати от корозия. Чайната вода е почти неутрална, а йонната й сила е много ниска. Почти не е корозивен и е невъзможно да предизвикате видима корозия за десетки часове.

В производството на храни голям брой оборудване е неръждаема стомана, с по-висока киселинност и по-дълго време. Ако с просто око може да се види корозията на варенето на чай за десетки часове, това оборудване скоро ще бъде сменено.&"корозия GG"; в горните тестове най-вероятно е отлагането на чаена мръсотия върху чашата.

Cup2-detail02


Вредно по отношение на дозата.

Хромът съществува в неръждаемата стомана и теоретично е възможно хромът да мигрира във вода. Въпреки това, неръждаемата стомана за контейнери за обществено хранене има национални стандарти, които определят количеството миграция при специфични условия.

Като се имат предвид рисковете за здравето на хрома (особено на шестовалентните хромови съединения), миграцията на хром в приборите от неръждаема стомана е строго регулирана в целия свят. Според съответните национални стандарти в Китай, миграцията на хром от съдове от неръждаема стомана не трябва да надвишава 0. 4 mg / m 2, а методът на измерване на тази миграция е кипящ за 30 минути в 4% разтвор на оцетна киселина и след това киснене за 2 4 часа. Стойността на pH на 4% разтвор на оцетна киселина е около 2. 5. След варене на парче неръждаема стомана за 30 минути и накисване за 2 4 часа, миграцията на хром върху повърхността на всеки квадратен дециметър не трябва да надвишава 0. 4 мг.

За разлика от разтвора на оцетна киселина, чайната вода има много слаба киселинност (рН на чайната вода варира в зависимост от вида и концентрацията, обикновено между 5 и 7) и има много по-малко корозивен ефект върху неръждаемата стомана. Ако приемем, че чай с рН 5. 5 се използва за такива експерименти за потапяне, са необходими около 246 часа, за да се мигрира 0. 4 mg хром, т.е. {{ 7}} последователни дни за потапяне, което може да се постигне само ако няма пасивационен филм на повърхността от неръждаема стомана и реакцията се провежда през цялото време.

На практика чаят няма да ври в чаши от неръждаема стомана за 30 минути и като се имат предвид факторите на пасивационния филм, действителната скорост на реакцията ще бъде по-бавна. Следователно, докато чашата от неръждаема стомана, която използвате, е стандартен продукт, не слагайте чаша чай 39; не слагайте чаша чай твърде дълго (ако наистина сложите чая в продължение на няколко дни, мана е вероятно първата нещо, за което да се притеснявате), няма нужда да се притеснявате за миграцията на хромовите елементи извън стандартните.

Храната е толкова сложна система, че е напълно нормално да се открият&"вредни съставки GG"; с все по-модерна технология за откриване в днешно време. Но има' същото изречение:" Това' хулиганството да говори за токсичност без дозировка."

В действителност, когато храната е нормално напълнена, дори ако се утаява хром, това далеч не е вредно. Така нареченият&"хром, отделен от чашата от неръждаема стомана, е вреден за човешкото тяло GG", от действителните данни, той е несъстоятелен.