Светът извън бутилката с вода

- Aug 02, 2019-

Приятел, занимаващ се с маркетинг от много години. Той използва много ярък пример, за да обобщи същността на многогодишния си опит. Това е история за бутилки с вода:

Например, имате под ръка бутилка с вода, която трябва да се продаде. Цената му е 1 долар. Как го продавате?

Ако продавате само бутилка с вода, може би можете да я продадете само за 2 долар; Ако продавате бутилка с вода от най-популярния стил, може би тя може да се продава за 3 или 4 долар; Ако' е бутилка с известна марка вода, тя може да се продава за 5 или 6 долар.

Ако се твърди, че бутилката с вода има някои други функции, тя може да се продава за 7 или 8 долар.

Възможно е също така да продадете бутилката с вода за 10 до 20 долар, ако тя е пълна с висококачествен пакет.

Ако тази бутилка с вода се използва от известна личност и е свързана с историческо събитие, небрежно са необходими и една-двеста долара.

Една и съща бутилка с вода, светът вътре в бутилката с вода, нейната структура, съдържание, функция и т. Н. Все още са едни и същи, но с промяната на света извън бутилката, стойността му постоянно се променя.

Реклама, маркетинг, анализ на пазара, опаковане на продукти, в крайна сметка решават проблем: От какво точно се нуждаят хората?

Къде е стойността? Има ли вътре във бутилката с вода или извън бутилката с вода? Може би една от характеристиките на човека е, че той има въображение и мисъл.

Всички видове човешко поведение, дори и да е доста утилитарно, ще интегрират повече или по-малко реалността и мисълта. Нуждата от неща и мечти, нуждата от интереси и нуждата от чувство отдавна са интегрирани в сложна верига от причина и следствие.

Невъзможно е хората да купуват къщи само за живот, те също купуват чувство за принадлежност и сигурност; хората не могат да си купят дрехи само за студа, те купуват повече увереност и имидж; когато купуват телевизия, те купуват желание да общуват с външния свят; когато купуват мебели, те купуват въображение за топъл живот.

Светът извън бутилката с вода винаги ще бъде много по-голям от света вътре в бутилката с вода.

1507-4-image03