Тайната, скрита в дъното на бутилката

- Apr 10, 2019-

Ние често използваме поредица от пластмасови бутилки, купи, чаши и други съдове в нашия живот. Дъното на тези контейнери обикновено има триъгълна стрелка по посока на часовниковата стрелка, с арабски номер в средата. Разбирате ли смисъла на тези лога? Злоупотребата може сериозно да засегне здравето и дори да причини рак.

Арабският номер на общото лого е 1-7, представляващи седем пластмасови модела. Това са седемте лога за рециклиране на пластмасови изделия, формулирани от съответните агенции на пластмасовата индустрия в САЩ. Основната роля е да служи като знак за рециклиране, да улеснява класификацията на рециклирането, а не да представлява нивото на безопасност на храните. № 1 PET (полиетилен терефталат), № 2 HDPE (полиетилен с висока плътност), № 3 PVC (поливинилхлорид), № 4 (полиетилен ниска плътност), № 5 PP (полипропилен), № 6 PS ( полистирол), № 7 други категории (основно PC поликарбонат, PA найлон).

От седемте знака, могат да се използват като чаши за вода или опаковки за напитки:

№ 1 (PET): бутилка минерална вода, бутилка сода и др. Над 70 градуса лесно се деформира, така че не може да се използва за пълнене на гореща вода. В допълнение, бутилката с вода от PET може да освободи канцероген DEHP след 10 месеца, затова се опитайте да не я използвате повторно, особено за някои скромен възрастни хора, които са свикнали да използват стари бутилки от минерална вода за отделяне на масло или вино, по-добре е да използвате стъклени бутилки. вместо.


plastic-cup-04


№ 5 (PP): Обичайни бутилки от соево мляко, бутилки с мляко от кисело мляко, бутилки за напитки със сок, кутии за обяд в микровълнова фурна и т.н. и след почистване може да се използва повторно. Следователно пластмасовата бутилка за вода, изработена от полипропилен, може да се използва за задържане на топла вода и може да се използва многократно, но не се препоръчва за продължителна употреба.

№ 7 (Други): В други пластмаси обикновеният компютър може да се използва като бутилка с вода. По принцип, бутилките за вода и космическите чаши, продавани в моловете, са основно от компютърни материали. PC материалът е нетоксичен и може да издържи 130 ° C висока температура. Но качеството на компютъра, произведено от различни компании и производствени зони, ще варира. Някои PC материали могат да останат канцерогенни бисфенол А в производствения процес, така че повечето страни сега забраняват директното използване на PC материали като продукти за кърмачета. Колкото по-висока е температурата, толкова повече остатъчният бисфенол А в компютъра се освобождава и толкова по-бързо се освобождава. Ето защо, кипящата вода в бутилките с вода за PC трябва да се съхранява възможно най-малко. Ако бутилката с вода се използва от компютър, обърнете внимание на следните методи на употреба: не го загрявайте, не директно слънчева светлина, не я мийте с миялна машина. Когато се използва за първи път, той се измива с нагрята вода на прах със сода и се суши естествено при стайна температура.