Е пластмасова или метална бутилка вода по-добре

- Aug 05, 2020-

По-добре ли е пластмасова или метална бутилка за вода?

В много метални бутилки за вода, материал от неръждаема стомана представлява най-голям дял. Неръждаем стомана съдържа много тежки метали, като например съдържанието на хром трябва да се озове повече от 10%. Разбира се, неръждаемата стомана е вид метал със стабилни свойства, но стабилността не означава, че няма да разложи вредните вещества при никакви условия, но е относително стабилна. Различните неръждаеми стомани имат големи различия. Например, някои бутилки от неръждаема стомана на пазара ще се оцветят в черно след определен период от време, а някои ще бъдат толкова ярки и чисти, колкото нови след дълго време.

PC-22-blue water bottle

В момента материалите от пластмасова бутилка за вода на пазара включват предимно PP, PC и tritan. Пластмасите не съдържат тежки метали, PP е и по-стабилна в пластмасите. Стабилността обаче също е относителна и малко количество органична материя ще бъде утаено при определени условия. В процеса на използване на всички видове органични материали, произведени от човека, хората са открили всички видове вредни вещества за човешкото тяло или околната среда. Следователно, PP материали може да се каже, че са относително безопасни в настоящия когнитивен диапазон.

8715-detail02 water bottle

Поради стремежа на хората към качество на живот и здраве, екологичните изисквания на пластмасовите суровини също се увеличават. Например, когато pc е хидролизиран, се произвежда BPA (бисфенол-А). Според съвременните медицински изследвания, BPA над определена доза може да засегне човешкото здраве (включително и животни). Ако малко количество BPA се поглъща дълго време, ендокринната система ще бъде нарушена, което е много вероятно да има неблагоприятни последици за репродуктивната система и да унищожи баланса на полово съотношение. Следователно някои страни и региони са ограничени или забранени PC. Министерството на здравеопазването и другите служби издаде съобщение, че от 1 септември 2011 г. е забранено използването на бисфенол А в бебешки бутилки. Изправени пред натиска на опазване на околната среда, производителите търсят материали, които могат да заменят pc. Ийстман е разработил ново поколение кополиестер тритан.

Tritan няма BPA компонент в процеса на полимеризация и не освобождава BPA по време на употреба.

Бутилките за вода от неръждаема стомана, PP и тритан са относително безопасни между бутилките за вода, изработени от различни изкуствени материали.

Tritan-D03 water bottle